Tiesitkö tämän herkkutateista?
Tämä syksy on ollut mahtava sienisyksy. Harmi ettemme päässeet sään vuoksi sienimetsään Pentin kanssa. Olisi ollut mukava oppia "kädestä pitäen" tuntemaan muutama hyvä ruokasieni.Mutta kirjakaupasta saan varmasti hyvän ohjekirjan...
13.9 maanantaina sain lukea Vasabladetista sieniasintuntija Maj-Helen Köhlerin ohjeet siitä, miten tunnistaa parhaimman tatin muista.- Maj-Helen kertoi että herkkutatit ovat meidän hienoimpia ruokasieniä ja tänä syksynä niitä riittää, syynä lienevät lämmin kesä ja sateinen syksy. Niitä ei tarvitse esikäsitellä, vaan ne voi heittää suoraan pannulle!
Tatit viihtyvät parhaiten sekametsässä katajan ja mustikan seurassa, viihtyen puiden vierellä muttei puolukoiden seassa!Tatteja kannatta poimia silloin kun ne ovat nousseet kunnolla eli kasvaneet tarpeeksi. Kannatta kuitenkin kokeilla että tatin hattu on napakan kova, liian pehmeä hattu kertoo, että se on vanha eikä enää maukas.Tämä jo iäkäs sieniasiantuntija sanoo itse mieluiten paistavansa tatit voissa. Myös tattichipsit ovat herkullisia: leikkaa tatti ohuiksi siivuiksi ja kuivata ne!
- Hieman terveellisempiä kuin rasvaiset perunalastut...
Tiesitkö, että herkkutatti(myös kivitatiksi kutsuttu) on ruotsiksi Karljohan - svampen? Nimi on tullut siitä, että ruotsin kuningas Karl Johan rakasti tatteja. Italialaiset ovat myös innokkaita tattien syöjiä, viime vuonna Suomessa kerättiin myyntiin 354 tonnia tatteja myyntiin. Osa niistä lähti juuri Italiaan, siellä ymmärretään, kuinka suurta herkkua ne ovat!
No niin, tämä tateista tällä kertaa,ja täytyy myöntää, että se hyöty näistä syksyn sadepäivistä on, että sienet kasvavat metsissä sillä aikaa kun me ahkeroimme täällä Kokkolassa!
Viikonloppuna metsään siis...
t:Merja
Olet sitten kuvannut tatin aamuvoimisteluhetkellä! :D
VastaaPoista"Eritysen timmissä sienikastikunnossa, vaikka itsen sanonkin..." :)
VastaaPoista