Innostukaa tekin poimimaan luonnonyrttejä! Ilmaiset salaatti- ja teeainekset voit poimia lähimetsästäsi. Luonnonyrtit ovat usein ravintoarvoltaan arvokkaampia verrattuna viljeltyihin vastaavanlaisiin kasveihin.
Vietin viikonlopun mökillä kauniin ja puhtaan luonnon keskellä. Naava on yksi merkki siitä, että ilmanlaatu on hyvä ja sitä roikkuu isot kasat mökkimetsässämme. Toukokuu on parasta aikaa monien yrttien ja villivihannesten keräämiseen. Itse keräsin monta ämpärillistä nokkosta, joka kuivaa muutamassa tunnissa kuivurissa. Jos kuivuria ei ole, niin nokkosen voi kuivata myös nipuissa roikottaen. Poimin myös kuusenkerkkiä, voikukan- ja maitohorsman lehtiä sekä ketunleipää salaatin sekaan. Voikukan juurista vanha kansa on tehnyt paahtamalla kahvin korviketta pula-aikana ja sehän on ihan huipputerveellistä! Itse kuivattelin ihan kokeilumielessä muutamia juuria ja hauduttelin purua kuumassa vedessä, onhan siinä hiukan kahviin viittaavaa makua:) Mummini käytti koivunlehtiteetä ja söi nokkosta sekä voikukkaa ja lääkäri aina ihmetteli hänen upeita veriarvojaan.
Nokkonen sisältää erittäin paljon piitä, rautaa ja C-vitamiinia (n. 100 mg/100g); vihreissä osissa on korkea klorofyllipitoisuus. Kasvi sisältää myös tärkeitä A-, B-, E- ja K-vitamiineja. Nokkosessa on mm. pinaattiin verrattuna seitsenkertaisesti rautaa. Nokkosen ravintoarvo on erittäin korkea. Mikään kasvi Suomessa ei sisällä yhtä paljon mineraalisuoloja kuin nokkonen. Ruuaksi tarkoitettu nokkonen kerätään ennen kukintaa aurinkoisen jakson jälkeen, jolloin sen nitraattipitoisuus on alhaisimmillaan. Typpipitoisesta maasta esim. lantakasasta nokkosta ei kannata noukkia.
Voikukan lehdet sisältävät noin kolminkertaisen määrän miltei kaikkia ravinteita muihin salaattikasveihin verrattuna. Erityisesti C- ja A-vitamiineja sekä kalsiumia ja rautaa voikukassa on runsaasti. Nitraatteja voikukka sisältää vähemmän kuin viljellyt salaatit. Salaatiksi voikukka kannattaa kerätä keväällä nuorena varjoisilta paikoilta. Voikukkaa on käytetty nesteenpoistajana. Voikukan juuri lisää sapeneritystä, edistää ruuansulatusta ja vahvistaa maksaa.
Koivun lehdet ovat hyvin C-vitamiinipitoisia; rauduskoivun lehdissä on tutkimusten mukaan noin kolmannes enemmän C-vitamiinia kuin hieskoivun lehdissä. Koivunlehdet sopivat esim. salaatteihin ja yrttijuomiin. Kotikäyttöön lehtiä voi myös pakastaa sellaisenaan silputtuna. Kuivattuna lehtiä voi käyttää lehtivihreäjauheissa. Koivunlehtiä on käytetty nesteenpoistajana. Koivulla on myös antiseptinen virusten ja mikrobien kasvua estävä vaikutus. Koivua on käytetty mm. virtsateiden tulehduksiin sekä kihdin ja reumatismin hoitoon
Kuusenkerkät (sekä männynkerkät) eli ne vaaleanvihreät osat jotka ilmestyvät keväisin havupuiden oksiin, sisältävät runsaasti A- ja C-vitamiinia, kivennäisaineita, antioksidanttisesti vaikuttavia flavonoideja sekä haihtuvaa eteeristä öljyä. Kerkkiä on käytetty kevätväsymyksen ja tulehdusten torjuntaan sekä hengitystievaivojen, vatsavaivojen, särkyjen ja reumaoireiden hoitoon. Ne ovat puhdistava, virkistävä ja elinvoimaa antava rohto. Kerkkiä voi syödä raakana mm. salaatin sekaan silputtuina ja niitä voi lisätä erilaisiin ruokiin tai leivonnaisiin. Niistä voi hauduttaa teetä ja avata hengitysteitä höyryhengityksellä. Kerkkiä voi säilöä kuivaamalla, pakastamalla, keittämällä siirappia tai alkoholiin säilömällä. Niistä voi myös puristaa mehun ja säilöä sen pakastamalla tai sokeroituna. Kerkistä voi tehdä terveyskylvyn keittämällä niitä puoli tuntia ja lisäämällä kylpyveden joukkoon keitinveden, josta on neulaset siivilöity pois. Teeksi niitä pitää keittää kymmenisen minuuttia. Venäjällä lääkitään flunssaa kerkkämaidolla. Kerkät kannattaa kerätä ennen juhannusta.
Maitohorsman lehdissä on runsaasti valkuaisaineita, C-vitamiinia ja karoteenia.. Nesopivat teeainekseksi ja nuorena myös salaatteihin. Lehtiä voi käyttää myös lämpimissä voileivissä tai laatikkoruuissa esimerkiksi riisin ja palsternakan kanssa. Teesekoituksissa maitohorsma on hyvä makua ja väriä antava perusyrtti, jolle hiostus vielä tuo uutta aromia. Maitohorsman juuriversoja voidaan käyttää parsan tavoin keitettynä.. Nopeasti öljyssä kuumennettuna ja soijakastikkeella maustetussa vedessä kiehautettuna nuorista versoista saa herkullista ruokaa. Maitohorsmalla on myös tulehduksia estävä vaikutus, ja sitä onkin käytetty kurlausvetenä suun ja nielun tulehduksiin.
-Anna-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.